normandia cestopis - bikerswelcomeSK

SK / EN
Prejsť na obsah
Cestopisy > Svet
MOTO DOVOLENKA - NORMANDIA (2016)
Po serverských krajinách sme zatúžili po troche tepla, tak sme si vybrali destináciu, kde síce teplo v lete je, ale svieži atlantický vetrík ho robí znesiteľným aj na motorkách. Boli sme príjemne prekvapení, ako sa líši táto časť od iných vo Francúzsku. Nie sú tu práve ideálne trasy na motorky, ale jazda po krajine priniesla nádherne obrazy a zážitky. Dá sa povedať, že to bola naozaj gurmánska dovolenka a zároveň plná kultúrnych informácií. Je to veľký relax cestovať po tejto časti Európy. Keďže sú to naše spomienky (niektoré aj užitočné, ostatné pre našu starobu), pre info len o trasách, stačí kliknúť na zelené odkazy.
SPOLU: 5490 km.
DEŇ 1+2: Bratislava - Dusseldorf - Bruges
Po vystúpení z vlaku sa vydávame smer Belgicko. Na hlavných cestách neboli žiadne pumpy, treba odbočiť na vedľajšie cesty. Na každej križovatke radar. Párkrát nám zapršalo.
Obed si dávame pri vodných kanáloch tesne pred Brugmi. Vynikajúci - Gasthof Siphon. Ja som mala krevety, bolo to ako naše obľúbené švédske jedlo ratzmatzka, Miško si dal tuniaka. Cez kuchyňu sa išlo na WC aj von na kafe s cigaretkou. Reštaurácia bola plná, chytili sme posledný voľný stôl vedľa otecka s troma deťmi. Otec ich učil piť víno, ako sa vonia, ochutnáva. Malé dievčatko si dalo steak. Náš čašník bol motorkár, tak sme sa zakecali, kde máme naplánované ísť.
Ubytovanie v peknom B&B De Vijf Zuilen s milou tetou  mačkami. Izba celkom fajn, dostali sme uvítací prípitok, vysvetlila nám, čo treba vidieť v meste a vraj do mesta je to 15 minút pešo. Šľapali sme pol hodiny. Našťastie bol cestou bar, ochutnávame wortegemse – miestny šnaps.
Staré mesto je pekné, plné čokoládovní.
Domácou odporúčaná reštaurácia je vynikajúca s typickými jedlami. Ja si dávam rybací hrniec, Miško hovädzie v panvičke - super gulášik. K tomu pivo vo fľaši ako víno-GrandCrue (vraj obľúbené Michaela Jacksona).
Šľapeme späť na ubytovanie, cestou wafle - typické belgické z cukrárne.

DEŇ 3: Bruges - Giverny
Raňajky super! Teta pripravila veľa rôznych jednohubiek a lakociniek. Veľmi pestré!!
Vyrážame na dnešnú trasu. Tesne pred tabuľou dediny Mareuil-Caubery, hneď za mestom Aberville, je na ľavej strane hostinec – Auberge du Colvert. Menu od 15eur, super kuchyňa.
Zastavili sme sa v mestečku Neuchateul na syry, ale bol sviatok, čiže všetko zavreté. Ďalej pokračujeme po malých pekných cestách cez polia a malé dedinky.
Ubytovanie: domáci ujo profesionál (tak o sebe stále hovoril, lebo bol profi záhradník). Vysvetlil nám a pokreslil do mapy celú Normandiu, čo treba vidieť a zažiť. Taktiež nám poradil, ako máme chodiť po Monetovej záhrade kvôli dennému svetlu. Najprv rýchlo cez most k vode a až potom obzerať kvety. Izbu sme mali a v podkroví veľmi elegantnú.
Odporúčaná večera v Auberge 10 min. pešo (naozaj), vynikajúca. Začína sa prejavovať namakaná francúzska kuchyňa. Stačí tak málo, ale všetko z čerstvých surovín a je to super. Rebierka sa tu rovnali nášmu bôčiku a mali aj super vína. Jedni hostia sa nám prihovorili a mali pri Monetovej záhrade vlastnú galériu. Ponúkli nám, že si na druhý deň môžeme u nich odložiť veci.
Z večere sa vraciame cez záhradu a dieru v živom plote.
DEŇ 4: Giverny - Etretat
Raňajky, typicky francúzske, ale aj so syrom.
Prichádzame k Monetovej záhrade. Dlhý rad ľudí na lístky, otvárajú o 15 min. Záhradu sme prebehli, dali kafe v hoteli La Maison de Madame Baudy.
Na parkovisku sa nám prihovára ujo Francúz, že má tiež Spyder RT.
V dedinke Saint Martin de Boscherville je oproti kostolu Abbaye de St-Martin-de-Boscherville veľmi dobrá creperia.
Cestou sme videli polia, kde sa pestoval šalát, tak sme si ho dali ku syrom a bol super čerstvý.
Cesta pokračovala okolo rieky Seina. Dvakrát sme ju prešli rýchlo kompou.
Pri hľadaní ubytovania sme najprv vpálili k tete, ktorá nás poslala do vedľajšieho domu. Pekná izba, odporučili nám, kde ísť na večeru. Motorkami cez pole cca 5 km. Miestne Augerge bolo vynikajúce. Super jedlo, prvýkrát ustrice - huitres. Vynikajúci výber syrov na doske, objavujeme Neufchateul Affine, ktorý je dzivý.
Pri vedľajšom stole sedeli 3 babky, z toho dve sestry, veľmi kultivované a vážne a tretia pani divoká, všetko jedlo jej lietalo po okolí, kecala a smiala sa. Strašne dobre sa zabávali a my na nich J
Návrat do hotela pri západe slnka cez polia, všetko ružové, cesta aj vzduch.

DEŇ 5: Etretat - Honfleur
Pri odchode sa jedni z hostí (boli to Poliaci žijúci v Nemecku), pár s malým synom fotia na mojej motorke.
Cesta cez pobrežie albatrosov. Na začiatku dávame kafe v prístave malej dedinky. Ďalej pokračujeme cestou po pobreží s výhľadmi na útesy a bunkre.
V ďalšej dedine je na konci prístavu maják a parkovisko pod skalou.
Pokračujeme a prestávku si dávame v mestečku s rušným centrom, kde obedujeme na terase rušnej creperie. Na parkovisku verejné WC s dierou, ako často vo Francúzsku.
Ubytovanie v B&B u Bridgite - Bhome. Pekná izba s terasou.
Odporúčaná reštaurácia, cca 3 km, sa znovu oplatila. Má veľkú terasu, ale večer sa ochladilo, tak sedíme vnútri. Všade samé sochy kačiek a zajacov. Na večeru langusty.

DEŇ 6: Honfleur - Falaise
Raňajky sa podávali pre všetkých hostí pri jednom stole.
Pred odchodom opravujeme môj kufor na moto. Nosiť sťahovacie pásky sa stále oplatí.
Mestečko Honfleur. Okolie prístavu veľmi rušné. Pri padacom moste čakáme a odkrokujem si vchod na parkovisko pre moto. Zmestíme sa aj s našimi trojkolkami.
Všade naookolo reštaurácie a kaviarne, dávame si kafe a malú prechádzku.
Pri odchode zisťujeme, že policajti pridali stĺpik a nezmestíme sa von na cestu. Prejdeme cez námestie a chodník.
Pokračujeme a cestou máme ďalšie dve rušné prázdninové mestá, letoviská s vilami. V jednom je veľký trh, tak zažívame prvú zápchu. Rýchlo preč.
Na trase sa zastavujeme v destilérii Calvadosu – Pere Magloire. Prehliadku sme nestihli, ale pridajú nás k ochutnávke a kupujeme si fľaše na domov. Jednu dostávame ako darček.
Po ceste je ďalší výrobca Calvadosu, taký malý, dávame len krátky stop.
Obed v creperii. Crep s andulaine -nejaka tlačenka z čriev. Nie je dobrá a hrozne to smrdí!
Trasa vedie cez ďalšie krásne mestečká. V jednom stojíme na peknom námestí s obchodíkmi a reštikami.
Po ceste - návšteva syrárne Livarot. Prehliadka je zadarmo, chodí si každý sám. Na konci je obchod a dá sa ochutnať a kúpiť všetko, čo vyrábajú.
Dedinka Camembert. Návšteva múzea a následne ochutnávka v obchode. Dedinka má asi 5 domov :-)
Dozvedáme sa, ako teta vymyslela Camembert a ako ho dodávali v 1. svetovej vojne všetkým vojakom.
Ubytovanie máme vedľa zámku na veľkej usadlosti s veľkým parkom. Veľmi milí majitelia.
Večera cca. 27 km pri vode, kde sú vodné športy, kajaky, rafting. Také bufety popri vode, ale chutné jedlo. Cestu späť si skracujeme cez polia.

DEŇ 7: Falaise - Aromanches
Obed si dávame v creperii na jednej z pláží v malom mestečku. Vyvarujeme sa andulaine :-)
-Tesne pred Aromanches sú farmy na ustrice. Vidíme traktory, ktoré idú na more a pláže, kde sa pestujú. Omylom vojdeme do továrne, priamo do výroby. Vedľa je vchod do predajne a ochutnávame čerstvý tucet ustríc.
Príchod na ubytovanie máme veľmi skoro, ešte sú zavretí, tak ideme do mesta. Mestský policajt nám otvára rampu na plné parkovisko, kde sa my dvaja ešte zmestíme na kraji.
Dávame kafe v hoteli Marina a navštívime múzeum Dday.
Kupujeme môjho ďalšieho spolucestujúceho maca-letca. Je to maskot Dday.
Odchod z parkoviska je komplikovanejší. Ujo policajt tam už nie je, snažíme sa heknúť rampu. Odrazu policajt prichádza a otvára nám ju s úsmevom. Celý čas sedel oproti v kaviarni a zabával sa na našom pokuse.
Ubytovanie má krásne izby, dostávame cider na uvítanie.
Večera v hoteli Marina, pred tým prechádzka mestečkom.
Večera je parádna, aj so západom slnka.
Predjedlo: pol tucta ustríc, hlavné jedlo: tucet ustríc a na dezert pol tucta ustríc :-)
Po večeri nás ešte čaká na námestí koncert skupiny s vynikajúcou speváčkou.

DEŇ 8: Aromanches - Barneville-Carteret
Ráno vyrážame nad mesto do múzea - 360 kino Dday. Je to ťažký zážitok vidieť film, ako to v druhej svetovej vojne prebiehalo. Spolu s nami tam boli aj žiaci z Anglicka, ktorí taktiež vychádzali po premietaní so slzami v očiach.
Cestou navštívime aj americký cintorín. Dnes je strašne teplo.
Po ceste ďalšia bojová pláž a pobrežie plné pekných mysov.
V Cherbourg vynechávame múzeum aj s ponorkou. Je hrozitánsky teplo.
Príchod na hotel pri mori. Majú garáž. Večera je vynikajúca, po večeri sedíme na terase, stále veľmi teplo.

DEŇ 9: Barneville-Carteret - Mont Saint-Michel
Cestou v meste Granville, v prístave smerom na cap d rock, ulica Rue du port je malý bar – Au P’tit Mareyeur, s čerstvými príšerami. Super!
Vyvezieme sa nad mesto, kde je bunker a pekný výhľad.
Prichádzame na ubytovanie skôr, keďže chceme stihnúť návštevu Mont Saint-Michel. Majiteľ je milý ujo, veľa mačiek.
Cca. 2 km je parkovisko pred Mont Saint-Michel. Kyvadlová doprava vás odvezie na ostrov. Vylezieme hore, kde je kostol, ktorý však už zatvorili o 18. hod., čiže pred 10 min. Na druhý deň sme sa dozvedeli od majiteľky ubytovania, že od siedmej večer je otvorený a zadarmo.
Večeru máme 1 km od ubytovania v Auberge de la Baie - špecialisti na jahňacinu. Super. Ulietaný čašník, ale veľmi dobrý. Aj ubytovanie tam vyzeralo fajn.

DEŇ 10: Mont Saint-Michel - Perros Guirec
Raňajky spoločné, všade po dome mačky. Evidentne okupujú celý dom a miesto medzi nimi si treba vybojovať.
Prvá zastávka na dnešnej trase je návšteva ustricovej farmy, prehliadka bez ochutnávky. Zistili sme, ako sa chovajú/pestujú a spracuvávajú.
Cestou návšteva starého pevnostného mesta Saint-Malo. Parkujeme na parkovisku pre motorky zadarmo a dávame si kafe.
Po ceste máme znovu niekoľko mysov.
Odbočujeme k moru, kde je obchod s čerstvými príšerami a peknou reštauráciou. Začína pršať, dávame kafe.
Hotel 5*. Pekný, dobrá izba ale na prikrytie iba deka. Zaujímavé okno v kúpeľni, zotmie sa na tlačítko. Dávame si v hoteli aj večeru, ale obsluha nič moc. Trochu im vynadám, tak nám dajú na izbu sladkosti.

DEŇ 11: Perros Guirec - Pouldreuzic
Na raňajkách nám naštartuje deň srandovný starší čašníka a bohaté švédske stoly.
Dnešná cesta vedie aj cez vnútrozemie, kopce a národný park. Super cesty.
Mys s útesmi a krížom. Neďaleko ponorkové múzeum, na parkovisku samé kotvy.
Mys, kde sa dá ísť na peknú prechádzku. Dávame kafe v bufete.
Cestou návšteva slimačej farmy – učíme sa, ako sa chovajú a všetko okolo slimákov. Milý majiteľ. Na prehliadke sú aj francúzski návštevníci s karavanom, ktorí nám pomáhajú prekladať do angličtiny.
Hotel máme na pláži a na večeru flambovaného homára, ktorého najprv donesú ukázať živého. Je to pekný logis hotel s fantastickou kuchyňou. Pobrežie je raj pre surferov.

DEŇ 12: Pouldreuzic - Sainte Anne d´Auray
Trasa začína cestou po pobreží. Krásne more s vlnami a surfistami.
Dávame zastávku v keksikárni - výrobňa keksov a palaciniek naživo, plus suvenír shop, kupujeme náradie na prípravu crepov/palaciniek.
Ďalším stopom je huitres de chateau de belon, kde pestujú ploché ustrice - huitres plates. Dávame si pod stromami tucet. Sú super!!
Návšteva sardinkárne, konzervárne. Grátis prehliadka a obchod.
Hotel: Auberge, čo je vo francúzsku názov pre hostinec, kde dcéra majiteľov má vynikajúcu reštauráciu. Dávame si na terase miestny alkohol: eau de vie de cidre de bretagne. Rovno dvojité.
Fantastická večera, homárie menu.

DEŇ 13: Sainte Anne d´Auray - Fontevraud-l´Abbaye
Na trase prechádzame cestou v lese, s ktorou sa spája povesť o Merlinovi. V peknom historickom mestečku si dávame pauzu na obed v creperii.
Pokračujeme cestou popri Loire, kde dávame dalšiu creperiu pri mini golfe. Super syrová palacinka/crep.
Cesta stále vedie popri rieke Loire, v mestečku Saumur sú krásne vínne pivnice v skalách, plus hrad.
Ubytovanie máme v kláštore/abbaye.
Na večeru ideme do miestneho auberge s klasickou regionálnou typickou kuchyňou. Pred večerou ešte frťan v pizzerii.
Po večeri nočná prechádzka po kláštore, ktorý má aj 150 ročné väzenie. Je to super, dá sa dostať do každého kúta. Spoločnosť nám celý čas robí čierna mačka.

DEŇ 14: Fontevraud-l´Abbaye - Bannay
Po ceste samé zámky na Loire. Zastavujeme pri jednom na vode, pozrieme si prehliadku a dáme aj ľahký obed. Ďalšie zámky len fotíme.
Ubytovanie v kopci nad mestečkom, v súkromí. Drevenica, izba s balkónom.
Na večeru ideme 7 km do dedinky. Miestne Auberge, nevyzerá nič moc, sedí sa vo dvore, ale jedlo je fantastické.
Nachádzame sa pri známom mestečku Sancerre.

DEŇ 15: Bannay - Gevrey-Chambertin
Prechádzame z údolia Loiry do Burgundska. Ako v celom Burgundsku, neostáva nič iné, len sa kochať vinicami. Jazda vedie cez vinárske dedinky. V jednej takej sme ubytovaní. Pekné, s milým ujom, ktorý vedel dobre po anglicky a všetko nám poradil. Čo ochutnať, čo si v dedinke pozrieť.
Navštívime 2 vinárstva a večeru si dávame v miestnom hoteli, kde prídeme skôr, aby sme si stihli vychutnať víno a misu syrov a nárezov.
V noci zisťujem, že burgundské víno mi asi až tak dobre nerobí, tak dávame ešte polnočnú prechádzku.

DEŇ 16: Gevrey-Chambertin - Hilterfingen (Švajčiarsko)
Cca. po 20 km je krásne vinárske mestečko Beaune. Prezrieme si Hospices de Beaune s farebnou strechou a múzeom, dáme v centre kafe a pokračujeme našou trasou smer Švajčiarsko.
Cesta vedie cez oblasť Jura, príroda sa už výrazne zmenila oproti doterajšej.
Príchod do Švajčiarska, ktoré ako zisťujeme, je jedna veľká dedina.
Pred príchodom na ubytovanie sme sa úmyselne (kvôli zápcham) vyhli búrke. J
Hotel je na kopci nad jazerom s garážou. Parkujeme a začína pršať.
Super ubytovanie (švajčiarske), dobrá večera, mladý čašník, ktorý ešte študuje a spolužiačku má zo Slovenska, takže pár našich slov ovláda. Môžte hádať, ktoré. J
Ku syrom si dávame miestnu špecialitu - nakladané mladé orechy.
Miško sa rozhodol začať s diétou.
Doteraz sa rozhoduje (je rok 2021). J

DEŇ 17: Hilterfingen - Gudo
Vyrážame. Cesta vedie cez 6 pásov. Je to parádne, nieje veľa áut.
Na jeden z pásov si treba vybrať starú cestu. Je síce vykamienkovaná, ale krásna.
Ubytovanie v kopci, vo vinici. Fattoria l’Amorosa má vynikajúcu kuchyňu.
Pri našom príchode práve striekali vinice.
Večera bola parádna. Ubytovanie s mini balkónom a vaňou v izbe.

DEŇ 18: Gudo - Malcesine
Dnešná cesta je cez mestá a dediny, všade plno áut.
Našťastie máme aj pásy. Jeden z nich Croce Domini Pass je krásny. Úzke cesty, nádherné zelené hory. Cesta dole je uzučká.
Pred jedným z pásov som pri prejazde diery stratila ŠPZ. Po pár kilometroch na mňa zatrúbil šofér idúci v aute za mnou a povedal mi to. Vrátila som sa a našla ju na kraji cesty.
Príchod ku jazeru Lago di Garda do Riva del Garda. Plné cesty, ide sa krokom.
V Malcesine odbočujeme na cestu panoramatico, ku ubytovaniu hore v olivových sadoch.
Ubytovanie je fantastické, izba s terasou, bazén, bar.
Večera v miestnej malej tratorii, Trattoria Campiono, kúsok peši. Jednoduchšie ako jednoduché. Králik na požiadanie deň dopredu. Inak 3 druhy špagiet a teľacie alebo bravčové na grile. Super syr a paradajkový šalát. Rovno sme si rezervovali stôl aj na druhý deň na večeru aj s králikom.

DEŇ 19: Lago di Garda
Raňajky fantastické. Vyrážame len na Miškovej moto dole cestou panoramatica do mestečka Malcesina. V centre je trh - Miletička.
Parkujeme na kraji cesty medzi skútrami.
Obhliadka hradu, krásne výhľady. Pri boji o hrad preniesli cez hory lode a člny.
Kafe v mestečku, aj malý obed a už sú tri hodiny.
Cesta na ubytovanie cez Casstone. Vraj malá dedinka. Vyzerá ako súčasť Malcesine.
Na terase v ubytovaní si dáme pohár vína a potom na večeru do tradičnej trattorie.
Domáci, čiže celý personál večeria, keď už všetci majú jedlo na stole.
Miško stále chce kecať so šiestimi miestnymi babkami. J

DEŇ 20: Lago di Garda - Venezia/Benátky
Čistý presun bližšie k domovu. Prehliadka Benátok, super večera, ubytovanie v hoteli Elite.

Návrat na obsah